Sosem találnátok ki, mi a szívféreg-kezelés során a legesnagyobb félelme a gazdiknak!

Nem, nem az, hogy sokba kerül!
Nem, az sem, hogy veszélyes férgek vannak az erekben.
Még csak nem is az, hogy egy arzént tartalmazó injekciót fecskendezünk be a kutyába.

A legnagyobb aggodalom mindig az,

hogy hogyan fogja a gazdi megoldani az injekciós kezelés mellett előírt, 2 hónapos mozgás-korlátozást!


Mit jelent a mozgás-korlátozás?

Szigorúan, szakmai értelemben „ketrec-nyugalmat” jelent (ez ugyanaz a fogalom, amit az embereknél ágynyugalomnak hívnak). Egész napos pihenést, szigorúan rövid ideig tartó, nyugodt tempójú, pórázos sétát.

Ez mindenkinek feladja a leckét!

Mert hiába a szigorú szakmai előírás, ha a gyakorlat fittyen hány rá. A kutya nem ember, nem lehet neki megmondani, hogy most szépen lefekszel és maradsz a fenekeden pár hétig. A kutya egy aktív, mozgó élőlény, aki mindennapos futásra és izgalmakra vágyik. Mozgáskorlátozás?? Ne viccelj velem! Nálunk ez kivitelezhetetlen – hallom minden alkalommal.

Fifi hiába szívférges, nyüzsgős, szinte hiperaktív. Szívféreg ide vagy oda, a nyavalyás postást minden nap életbevágóan fontos megfenyegetnie a kerítés mellett. Marci hozzá van szokva, hogy nincs bezárva, övé a kert, és ha megkötik, akkor feltekeri magát, ha meg becsukják, ordít, és megint feljelentenek miatta a szomszédok. Buksi unatkozik a lakásban, és ennek látható módon hangot is ad: leszedi a tapétát, összekarcolja az ajtófélfát, szétrág mindent amit ér, cipőt, rongyot, bútorokat. Mázli hatalmas, még az előszobában sem férne el a pici lakásban. Kondor munkakutya, gazdijával eddig naponta 10-20 kilométert aktívan mozgott, minden nap... Hogyan tovább?

Mielőtt emiatt dőlne dugába a teljes terved a kezeléssel kapcsolatban, hadd nyugtassalak meg: nem Te vagy az egyetlen, akinek fejtörést okoz a kutyád megfékezése.

Spoiler következik: VAN MEGOLDÁS!

Miért szükséges egyáltalán a mozgás-korlátozás?

A szervezetben az érhálózat úgy épül fel, mint egy terebélyes fa ágai, a nagyobb értörzsek egyre kisebb átmérőjű erekké ágaznak el. Amikor a kezelés során az arzénes injekcióval megöljük a férgeket, az addig aktívan kapaszkodó paraziták teteme elkezd passzívan sodródni a vérkeringéssel. Ha beszorulnak egy érbe, elzárhatják azt.

Beletelik néhány hétbe, amíg a szervezet megoldja az eltakarításukat, ezalatt kell biztosítanunk, hogy ne okozhassanak több galibát, főleg az érzékeny tüdő vérkeringésében.

Szerencsére az erek -ellentétben a faágakkal- rugalmasak, tágulni és összehúzódni is tudnak. A gond akkor van, ha gyorsan felmegy a vérnyomás (hirtelen kezdődő, aktív mozgás, nagy terhelés vagy izgalom hatására), ekkor szinte átmenet nélkül meglódul a véráramlás és a férgek olyan nagy lendülettel csapódhatnak a kisebb erek üregébe, hogy beszorulnak oda.

Szerencsére a szervezet okos!
 • még ha meg is történik, a legtöbb esetben rendelkezésre áll párhuzamos ér, ami továbbra is biztosítja a terület oxigén és tápanyag-ellátását
 • az aktív kutyák erei és szövetei megszokták a nagyobb terhelést, rugalmasak és könnyen alkalmazkodóak
 • a gyakorlat szerencsére azt mutatja, hogy ésszerű korlátozások mellett ez a szövődmény meglehetősen ritka
 • Mit tegyél?
  Légy kreatív!

  Még a kezelés megkezdése előtt kezdd szoktatni az új helyzethez.
  Ha megteheted, zárd be, hogy minél kisebb legyen a mozgástere.
  Engedd be a lakásba, ha megoldható, mert itt jobban szem előtt lesz.
  Építs kennelt, ahova be tudod csukni.
  Foglalkozz vele (még) többet! A labdázást cseréld le más, közös programra, taníts neki új dolgokat (tanítsd ülni, feküdni, helyben maradni, vagy keress az interneten izgalmas trükköket, amiket elsajátíthattok).
  Adj neki nagy, cupákos marhacsontot, amit unalmas óráiban csócsálhat.
  Kösd ki a csengőt, és szólj a postásnak, hogy a következő hetekben telefonon csörgessen meg, ha levelet hoz.
  Egyszerűen csak görcsösség nélkül hozd ki a maximumot. Tedd meg a tőled telhető legtöbbet, ahhoz következetesen ragaszkodj, de ne aggódd túl.
  Felesleges a pánik, az aggodalom! Ne kapj a szívedhez, ha egyszer leugrik a kanpéról, vagy megugatja a szomszédot. Szinte biztos, hogy nem lesz baj belőle. A kezelési idő lejárta után pedig szépen fokozatosan álljatok vissza a régi aktívitásra.

  Hidd el, ez elég. Nem kell több.

  Tudom, hogy a mozgáskorlátozás a legnagyobb mumus, mégis arra bíztatlak, ne hagyd, hogy az utatokba álljon. Vágjatok bele mielőbb! 2 hónap gyorsan elröppen, és nem nagy ár azért, hogy újra egészséges legyen a kutyád. !

  A szívférgesség meggyógyítható. Tartsatok ki, megéri!

  Hogyan segíthetünk Neked?

  Szeretettel várunk Téged és kutyádat Martonvásári rendelőnkben és a témával foglalkozó Facebook csoportunkban!

  - szívféreg diagnosztika komplex szűrővizsgálattal
  - szívférgesség gyógyítása
  - konzultációs lehetőség gazdik részére szívféreg szűrővizsgálattal, kezeléssel kapcsolatban
  - személyes, illetve online tematikus képzések a témában kutyával foglalkozó szakemberek és gazdik részére (kutyakozmetikusok, trénerek, kutyaiskolák)
  - konzultációs lehetőség állatorvos kollégák részére szívféreg kezeléssel kapcsolatban
  - szívféreg szűrővizsgálatok elvégzése rendelőnkbe beküldött vérmintából

  Tovább a rendelőhöz!Mutasd a csoportot!

  Kérdésed van?

  Hívj minket bátran.

  Patrícia: +36702219565
  Zsolti: +36706348188

  Ha esetleg nem tudnánk felvenni, kérlek írj nekünk SMS-t, visszahívunk!