Kezelés


Könnyen belátható, hogy a szívférgesség kezelése kemény dió.

Gondolj csak bele: nem sokkal vagyunk előrébb attól, hogy az erekben kapaszkodó 40 centis férgeket kinyírjuk: az elpusztított paraziták passzívan sodródni kezdenek a vérkeringéssel, és a kisebb erekbe ékelődve könnyen elzárhatják azokat. Éppen ezért a szívférgesség kezelése nem házi barkácsmunka, hanem állatorvosi szakértelmet, empátiát és tapasztalatot igénylő feladat!

A gold standardnak ma nemzetközileg a melarsomine hatóanyagos injekcióval végzett sorozat-kezelést tartják, de szintén kiváló eredményekkel büszkélkedhetnek kardiológus kollégák, akik az erek felől, katéterrel, egyesével húzzák ki a férgeket.

Sokan még mindig elhiszik azt a városi legendát,

hogy a szívférges kutya egy egyszerű gyógyszer-szedéssel meggyógyítható. Ez korántsem igaz: a nem megfelelő kezelés csak szomorú próbálkozás, az időhúzáson és az időszakos negatív eredményeken kívül nem sok mindenre alkalmas.

Ismert, de a nemzetközi szakmai előírások szerint (a rezisztencia kialakulásának óriási veszélye miatt) kifejezetten nem javasolt kezelési mód a „lassú protokoll”: ilyen esetekben folyamatos mikrofilaria gyérítéssel, vagy a parazitával együtt élő baktérium antibiotikumos elpusztításával igyekeznek „kikoptatni” a szervezetből a felnőtt szívférgeket. A módszer hatékonysága leginkább az orosz rulettre emlékeztet (a módszerrel valóban leírtak teljes gyógyulást, de ritka az eredményes kezelés) és a rövid ideig tartó, fals negatív teszt-eredmények hamisan megnyugtató idővesztesége végül végzetes előnyhöz juttatja az életben maradt szívférgeket. Az idő ellenünk dolgozik: ha már tüneteket okoz a szívférgesség, a kezelés biztonságossága nagyot zuhan. A parazita a létfontosságú tüdőben és szívben élősködik: nincs idő az olcsó félmegoldásokra, hatékonyan és véglegesen kell meggyógyítani a kutyát!

A szakma szabályai szerint elvégzett gyógyszeres kezelés egy többlépcsős folyamat:

Első lépésben a vérpályában keringő mikroszkópikus méretű lárvákat (mikrofiláriákat) vesszük célba. Fontos az elpusztításuk, mert gyógyszeres kezeléssel csak rövid ideig férkőzhetünk a közelükbe, azután hónapokra elbújnak a szervezetben. A kezelés első lépésével tehát azt biztosítjuk, hogy a kifejlett férgeknek ne legyen utánpótlása.

Ezt követi a doxiciklines kezelés. A doxiciklin egy antibiotikum, nem a szívférget magát, hanem a vele szimbiózisban élő Wolbachia baktériumot pusztítja el: ettől a szívférgek legyengülnek, szaporodásuk zavart lesz.

A harmadik lépésben totális győzelmet aratunk egy igen hatékony injekciós kezeléssel. Az injekciókat három alkalommal adjuk, a kezelés megkezdésétől számított 60., 90., és 91. napon. A beadás bódításban, infúziós és gyógyszeres támogatás mellett történik, mélyen a gerinc mellett futó ágyéki izomba.

Fontos a körültekintő és szakszerű beadás: egyetemünk belgyógyászatán vizsgálták, hogy a súlyosan szövetizgató hatású hatóanyag mennyi idő alatt oszlik el a beadás helyéről. Ha a beadás helyét 30 percen keresztül nyomás alatt tartjuk, elkerülhető a helyi reakció, amit a gyógyszer okozhat.

Szintén fontos feladat, hogy az injekciós kezelést követő 3-4 hétben biztosítsuk azt, hogy az elpusztított paraziták ne ékelődjenek be a kisebb erekbe. A szervezet lassan elbontja és elhordja hulladékukat, de ehhez időre van szükség. Biztosítanunk kell azt, hogy a kutya vérnyomása minél alacsonyabban maradjon, ezért a kezelést követő hetekben szigorú mozgáskorlátozás szükséges. Tapasztalataink szerint a gazdik többsége jobban tart ettől a pihenő-időszaktól, mint magától a kezeléstől.  Szinte minden esetben nagy tehernek érzik, hogy ennyi időre nyugalmat biztosítsanak a kutyának. Pedig aggodalomra semmi ok: a kennel vagy lakás nyugalma, és a rövid séták éppen elegendőnek szoktak ahhoz lenni, hogy ne történhessen baj.

Azt hiszem, az állatorvosi munka egyik legdiadalmasabb pillanata az, amikor egy egykor szívférges kutyánál már hetekkel a kezelést követően, feszült várakozással figyeljük a tesztet, és megpillantjuk az egyetlen csíkot! Be kell ismernem, ezzel az érzéssel nem lehet betelni, bizony, néha elpattan a húr: az örömkönnyes győzelmi pillanatok meghatottsága olykor a mai napig elragad minket is.

Hogyan tovább?

Hogyan segíthetünk Neked?

Szeretettel várunk Téged és kutyádat Martonvásári rendelőnkben és a témával foglalkozó Facebook csoportunkban!

- szívféreg diagnosztika komplex szűrővizsgálattal
- szívférgesség gyógyítása
- konzultációs lehetőség gazdik részére szívféreg szűrővizsgálattal, kezeléssel kapcsolatban
- személyes, illetve online tematikus képzések a témában kutyával foglalkozó szakemberek és gazdik részére (kutyakozmetikusok, trénerek, kutyaiskolák)
- konzultációs lehetőség állatorvos kollégák részére szívféreg kezeléssel kapcsolatban
- szívféreg szűrővizsgálatok elvégzése rendelőnkbe beküldött vérmintából

Tovább a rendelőhöz!Mutasd a csoportot!

Kérdésed van?

Hívj minket bátran.

Patrícia: +36702219565
Zsolti: +36706348188

Ha esetleg nem tudnánk felvenni, kérlek írj nekünk SMS-t, visszahívunk!