Szűrés

A gyakorlatban 3 féle vizsgálati módszert használunk. Mindhárom vizsgálathoz vért kell venni a kutyától. A szűrővizsgálat célja kettős: egyrészt, hogy felderítsük, jelenleg áll-e fenn a kutya életét veszélyeztető szívféreg fertőzöttség, amit kezelni kell, másrészt az, hogy biztonságos alapot teremthessünk a védekezéshez.

Tesztek

A tesztek a felnőtt nőstény (és újabban néhány teszt esetében már a hím) szívférgek jelenlétét tudják kimutatni. A szúnyoggal a szervezetbe került mikrofiláriák kb. 6 hónap alatt nőnek meg, a fertőzés pillanatához képest ennél hamarabb a teszt eredménye akkor is negatív, ha szívféreg van a szervezetben. És ugyanezért szükséges megismételni az elvégzett szűrővizsgálatokat -az American Heartworm Society nemzetközi szakmai előírásai alapján- kezdetben 6 hónap múlva, majd rendszeresen, évente egyszer.

Mikroszkópos vizsgálati módszerek

A mikroszkópos vizsgálat során a vérrel keringő mikroszkópos méretű lárvákat keressük. Amikor a szúnyog megcsípi a kutyát, a bekerülő pici lárvák a kutya vérmennyiségéhez képest még aránylag kevesen vannak, nem találjuk meg őket. A felnövő szívférgek szaporodásuk során nagy mennyiségű lárvát juttatnak a vérbe, ezeket már mi is láthatjuk.

A mikroszkópos vizsgálat során vagy a vérminta centrifugálásával egy helyre koncentrált, a vérsejtek közt élénken mozgó lárvákat keressük (vastagcsepp próba), vagy egy speciális eljárással megfestjük őket (Knott, vagy módosított Knott-teszt).
A mikroszkópos módszerekhez minden esetben mikrofilária jelenléte szükséges. A vizsgálat eredménye fals módon negatív lehet akkor, ha a kutya néhány hónapon belül szívférgesség megelőzését szolgáló szert kapott.

PCR vizsgálat

A laboratóriumban elvégzett, genetikai alapú vizsgálat rendkívül megbízható, pontos eredményt ad. Hátránya, hogy mikrofilária jelenléte szükséges hozzá.

A diagnosztikai módszereket együtt, egymással összefüggésben kell értelmezni.

Hogyan tovább?

Hogyan segíthetünk Neked?

Szeretettel várunk Téged és kutyádat Martonvásári rendelőnkben és a témával foglalkozó Facebook csoportunkban!

- szívféreg diagnosztika komplex szűrővizsgálattal
- szívférgesség gyógyítása
- konzultációs lehetőség gazdik részére szívféreg szűrővizsgálattal, kezeléssel kapcsolatban
- személyes, illetve online tematikus képzések a témában kutyával foglalkozó szakemberek és gazdik részére (kutyakozmetikusok, trénerek, kutyaiskolák)
- konzultációs lehetőség állatorvos kollégák részére szívféreg kezeléssel kapcsolatban
- szívféreg szűrővizsgálatok elvégzése rendelőnkbe beküldött vérmintából

Tovább a rendelőhöz!Mutasd a csoportot!

Kérdésed van?

Hívj minket bátran.

Patrícia: +36702219565
Zsolti: +36706348188

Ha esetleg nem tudnánk felvenni, kérlek írj nekünk SMS-t, visszahívunk!