Védekezés


Szúnyog ellen nem elég

Ha már ültél valaha vízparton egy békés nyári estén, akkor kizárt, hogy el kelljen Neked magyarázni, a szúnyogok elleni biztos védekezés mennyire kilátástalan próbálkozás. Éppen ezért a szívférgesség megelőzésében az idegesítően zümmögő, veszélyt hordozó vérszívók távol tartása csak az előkelő második helyre szorult. Vagyis a szúnyogok ellen védekezni fontos, de nem elegendő.

A szívféreg elleni védekezés a szúnyog által a kutyába beoltott mikroszkópikus méretű lárvák elpusztításával történik. A módszer hatékony és átgondoltan pofonegyszerű: ha nincs lárva, nincs ami szívféreggé nőjön.
Számos remek készítmény elérhető mostanra, cseppenthető, és tablettás formában. A hatóanyagokat bélférgesség, vagy bolha/kullancs elleni szerekkel kombinálják, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szívféreg elleni védekezéssel egyidőben egyéb parazitákkal szemben is megnyugtatóan védekezni tudunk.

Tablettából csak a szívféreg ellenit!

Az utóbbi években megjelent, rendkívül hatékony, külső élősködők (bolha/kullancs/atkák) elleni tablettás készítményeknek azonban nem mindegyike hatékony a szívférgek ellen is. Habár ezek mindegyike valóban megöli a kutyát megcsípő szúnyogot, de sajnos addigra a szúnyog már beoltotta a kutyába a szívférgesség lárváit. Ezért szívférgesség elleni védekezésre csak azok a tablettás készítmények alkalmasak, amelyekre kifejezetten rá van írva, hogy a hatóanyagai nemcsak a szúnyogra, hanem a szívféreg lárváira is hatnak.

Legkésőbb 5 hetente

A szívféreg lárvái fejlődésük során különböző „lárva-stádiumokon” mennek keresztül. Ennek a fejlődésnek a lépései egyrészt a lárvákat hordozó szúnyogban, másrészt a kutyában történnek meg. Szemléletesen fogalmazva, olyan ez, mintha előbb bölcsibe járnának, aztán oviba, majd iskolába. A „bölcsis korú” lárvákat kb 40 napig érik el hatékonyan a megelőzést szolgáló gyógyszereink, ezt követően (az ovis és iskolás időszakban), a kutya szervezetében vándorolva nem hatnak már rájuk a beadott szerek, a nagyobb fejlődési alakok az iskolát megállíthatatlanul kijárva, felnőtt szívférgekké fejlődnek.
Ezért van az, hogy a védekezést minden egyes hónapban, illetve egészen pontosan maximum 5 hetente el kell végezni.

Szűrés nélkül soha

Könnyen belátható, hogy ha egy betegnek adunk be olyan gyógyszert, amit a megelőzésre találtak ki, az komoly galibát okozhat. A kutya vérkeringésében akár tömegesen is jelen lehetnek mikrofiláriák teljesen tünetmentesen a külső szemlélő számára. Ha beadjuk a védekezésre szolgáló szert, ezek a lárvák hirtelen nagy tömegben pusztulnak el, és a belőlük kiszabaduló bomlástermékektől a kutya életveszélyes állapotba kerülhet.

A szűrővizsgálatok nélkül, vaktában elkezdett védekezés során, a mikrofiláriák eltűnnek a vérből, ami fontos diagnosztikai eszközeinket lehetetleníti el.
Soha ne kezdjetek szívféreg védekezésbe előzetes szűrővizsgálat nélkül!
Az egyetlen kivételt ez alól a 6 hónapnál fiatalabb kutyák jelentik. Ezekben a kiskutyákban a szűrővizsgálat (az idő rövidsége miatt) még biztosan negatív eredményt mutat, akkor is, ha a kutya már szívféreggel fertőzött. Az ő esetükben a védekezést mielőbb (6-8 hetes kortól) meg kell kezdeni, és 6 hónappal később -már védekezés mellett- kell elvégezni a szűrést.

Egymás után kétszer is bele lehet lépni ugyanabba a kakiba.

A szívférgesség nem alakít ki immun-védettséget a szervezetben. Éppen ezért a betegségen átesett kutyáknak ugyanolyan fontos a védekezés a továbbiakban, mint egészséges társaiknak!

Hogyan tovább?

Hogyan segíthetünk Neked?

Szeretettel várunk Téged és kutyádat Martonvásári rendelőnkben és a témával foglalkozó Facebook csoportunkban!

- szívféreg diagnosztika komplex szűrővizsgálattal
- szívférgesség gyógyítása
- konzultációs lehetőség gazdik részére szívféreg szűrővizsgálattal, kezeléssel kapcsolatban
- személyes, illetve online tematikus képzések a témában kutyával foglalkozó szakemberek és gazdik részére (kutyakozmetikusok, trénerek, kutyaiskolák)
- konzultációs lehetőség állatorvos kollégák részére szívféreg kezeléssel kapcsolatban
- szívféreg szűrővizsgálatok elvégzése rendelőnkbe beküldött vérmintából

Tovább a rendelőhöz!Mutasd a csoportot!

Kérdésed van?

Hívj minket bátran.

Patrícia: +36702219565
Zsolti: +36706348188

Ha esetleg nem tudnánk felvenni, kérlek írj nekünk SMS-t, visszahívunk!